lu.se

Institutionen för Livsmedelsteknik

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Om Livsmedelsteknik

Forskningsområdet omfattar experimentella och teoretiska studier utifrån en teknisk och naturvetenskaplig grund, för att möta frågeställningar med en relevans för livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin och andra närliggande branscher, samt systemaspekter på livsmedelsproduktion och konsumtion i samhället.

Forskning kan innefatta: kartläggning av råvarors egenskaper, principer för utveckling av formuleringar och metoder och konsekvenser av konsumtion, samt skapande/bevarande av aktivt hälsobefrämjande egenskaper. Vidare innefattas studier av de förändringar som sker under processer, den teknikkunskap som behövs för att utforma och optimera utrustning, processer, och system med hänsyn till miljö, säkerhet och ekonomi, samt sambanden mellan struktur, kemi, processing och konsumentupplevda kvalitetsegenskaper.

Vi tillsammans berör tvärvetenskapliga frågeställningar av stor vikt för såväl industrins utveckling som för människors hälsa och miljö.

Forskning med produkter i fokus:

Livsmedelsteknologi, Livsmedelskemi och Formulering är områden som behandlar den kemiska beskrivningen av molekylära och kolloidala egenskaper och som belyser samband mellan biologiska processer, struktur, och kvalitetsegenskaper i sammansatta system såsom livsmedel, läkemedel och konsumtionsvaror.

Forskning med processer i fokus:

Livsmedelsteknik och Mejeriteknologi omfattar den ingenjörskunskap inom modellering, hydrodynamik, värme- och massöverföring, optimering och funktionsvärdering som behövs för att utforma och optimera enhetsoperationer, processer och tekniska system för livsmedelsproduktion. Mejeriteknologi omfattar även mjölksystems funktionella egenskaper och dess processinverkan inom mejeriindustrin.

Forskning med människan i fokus:

Näringslära berör människan och mat, den inverkan enskilda livsmedelskomponenter, livsmedel eller kosten har på ämnesomsättningen, konsekvenser och mekanismer för över- och undernäring, och andra fysiologiska funktioner av betydelse för konsumentens hälsa. Hälsoeffekterna studeras i relation till livsmedels kemiska och fysikaliska egenskaper samt förändring i tarmens mikroflora, sammansättning och metabolism. Livsmedelshygien, där relationen mellan människan och mikroorganismer ligger i fokus, behandlar den nytta och de risker som skapas av mikroorganismer som spontant växer, avsiktligt tillförs eller odlas i livsmedel.

Institutionen för Livsmedelsteknik