Hoppa till huvudinnehåll

Anmärkningsvärt

Våra forskare förklarar varför klassificeringen av ultraprocessad mat är felaktig

Nyheten om att svenskar äter mest ultraprocessat mat i EU fick nyligen stort utrymme i media. Men den bakomliggande klassificeringen är både felaktig och vilseledande, enligt våra forskare i livsmedelsteknik. Läs mer i artikeln som publicerades av Lunds universitet 16 februari:

Forskare: klassificeringen av ultraprocessad mat är felaktig - på Lunds universitets webbplats

Nordic Meat Giant Invests KR 4Million For Smoothie Company to Develop Chicken From Potatoes

Otippat samarbete mellan kycklinggiganten Scandi Standard och smoothieproducenten Veg of Lund  för att ta fram ett vegetariskt alternativ till kycklingkött baserat på potatis. Det tvååriga projektet vill sannolikt involvera Institutionen för livsmedelsteknik på Lunds universitet där även Veg of Lund har sitt ursprung.

Mer om projektet på Vegconomists webbplats

Östbring och Östbring: Mat som tas fram genom forskning är inte onaturlig

Forskarna Karolina Östbring och Björn Östbring argumenterar i en debattartikel i DN 18/10 för att ett livsmedel inte är onaturligt bara för att det är "vetenskapligt framtaget". 

Linné och Östbring: Proteinskiftet är här – dags att äta vegetabiliskt

Det är dags för Sverige och svenskarna att svänga av från vår höga köttkonsumtion och välja hållbara alternativ till kött och mjölkprodukter. Det skriver Tobias Linné och Karolina Östbring i denna klimatkrönika.

Följ med på rundvandring i en livsmedelsbutik med matetnologen Håkan Jönsson

Hur har våra matvanor förändrats de senaste decennierna? Matetnologen Håkan Jönsson berättar.

Andreas Håkansson: Framtidens mat lagas på fabrik!

Allt fler är intresserade av att äta hållbart. Men tyvärr har inte det ökade intresset alltid lett till ökad kunskap. Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, avlivar tre myter om processad mat, och industrimatens bidrag till en hållbar värld diskuteras. Lunds universitets moderator: Martin Degrell

Ida-Marie Anderssons forskning, om pulvers löslighet, porträtterad i Sydsvenskan!

– Jag märker det efter träningen när jag ska ta min återhämtningsdryck. Hur jag än skakar flaskan blir det klumpar, säger Ida-Marie Andersson.
Och om pulvret inte är helt upplöst blir det svårare för kroppen att ta upp de nyttiga proteinerna. Eftersom vasslepulver kommer att spela en ännu viktigare roll i framtidens livsmedelsförsörjning, är det bra om vi kan få det att sluta klumpa sig.

Intervju i Sveriges Radio P4, med Stina Burri

Stina Burri talks about her research on health risks consuming processed meat...

Aquafaba

Uppvispat spad från bönor och kikärtor, aquafaba, kan ersätta äggvita för att ge rätt konsistens åt majonnäs, kakor och efterrätter. Det har därför blivit ett populärt alternativ bland veganer, men i mataffärerna är det svårt att hitta aquafaba som ingrediens. Det vill några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik ändra på.

Se inslaget på SVTPlay!

Mat, Myter och Maskiner

Bakom våra mest vardagliga livsmedel ligger en lång och fängslande historia. Varför gav sig pälsjägaren Birdseye ut på Alaskas iskalla vidder, på jakt efter en perfekt fryst ärta? Hur kunde Herbert Felix göra succé med en ketchupfabrik i Skåne – trots att det var omöjligt att odla tomater där? Här får du lära dig varför luft blev den avgörande ingrediensen i glass, oavsett om det upptäcktes av Djingis khans krigare eller Margaret Thatcher.

Sveriges Radio interview

Senior Lecturer Andreas Håkansson interviewed by Sveriges Radio on his new book Mat, Myter och Maskiner.

..and at SR P3, Morgonpasset

Sidansvarig: hilde.skar_olsen@chemeng.lth.se | 2020-12-10