Skip to main content

Recognition and Announcements

Aquafaba

Shaved beans and chickpeas, aquafaba, can replace egg whites to give the right consistency to mayonnaise, cakes and desserts. It has therefore become a popular alternative among vegans, but in the food stores it is difficult to find aquafaba as an ingredient. Some MSc students in Food Technology want to change that.

See the feature on SVTPlay!

Mat, Myter och Maskiner

Bakom våra mest vardagliga livsmedel ligger en lång och fängslande historia. Varför gav sig pälsjägaren Birdseye ut på Alaskas iskalla vidder, på jakt efter en perfekt fryst ärta? Hur kunde Herbert Felix göra succé med en ketchupfabrik i Skåne – trots att det var omöjligt att odla tomater där? Här får du lära dig varför luft blev den avgörande ingrediensen i glass, oavsett om det upptäcktes av Djingis khans krigare eller Margaret Thatcher.

Sveriges Radio interview

Senior Lecturer Andreas Håkansson interviewed by Sveriges Radio on his new book Mat, Myter och Maskiner.

Processed Foods interview

Senior Lecturer Andreas Håkansson discusses processed foods on Swedish Television TV4, addressing the question of 'Hälsofara eller Vardagshjälte?' Interview in Swedish.

Page Manager: hilde.skar_olsen@chemeng.lth.se | 2021-09-23